Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Οι ηλικίες κατάκτησης των φωνημάτων στην ελληνική γλώσσα



Το παιδί από τα πρώτα λεπτά της ζωής του παράγει ήχους που στόχο έχουν την επικοινωνία με τους άλλους. Αρχικά το κλάμα και αργότερα το βάβισμα. Σταδιακά, αυτές οι ηχητικές παραγωγές προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά φωνημάτων επηρεασμένα από το γλωσσικό περιβάλλον στο οποίο ζει το κάθε παιδί.


Η ομιλία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και η εξέλιξη της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η σωστή άρθρωση των φωνημάτων είναι μια διαδικασία που απαιτεί την κατάλληλη τοποθέτηση, κίνηση και συντονισμό των αρθρωτών (τα φωνητικά όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία της άρθρωσης, όπως τα χείλη, τα δόντια, τα φατνία,  η γλώσσα, η υπερώα, η σταφυλή).
Παρακάτω παρουσιάζονται οι ηλικίες κατάκτησης των φωνημάτων στην ελληνική γλώσσα σύμφωνα με έρευνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών.



Αρμόδιος για να αξιολογήσει,να παρέμβει θεραπευτικά και να συμβουλεύσει τους γονείς ενός παιδιού σχετικά με την άρθρωσή του είναι ο Λογοπεδικός. Η ανίχνευση των προβλημάτων λόγου και ομιλίας ενός παιδιού πρέπει να γίνεται έγκαιρα ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις στην συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, η αποκατάσταση είναι σημαντικό να έχει ολοκληρωθεί πριν την ένταξη του παιδιού στην Α' Δημοτικού ώστε ν' αποφευχθούν άλλου τύπου δυσκολίες (μαθησιακές, ψυχοσυναισθηματικές κ.ά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου