Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Κοντός χαλινός της γλώσσας: τι είναι η αγκυλογλωσσία



                  Κοντός χαλινός της γλώσσας:

                τι είναι η αγκυλογλωσσία



Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας μεμβρανώδης ιστός κάτω από την γλώσσα, ο οποίος την κρατά στο κάτω μέρος του στόματος.
Τα τελευταία χρόνια είναι συχνό φαινόμενο σε παιδιά, αυτός ο μεμβρανώδης ιστός να εκτείνεται σε όλο το μήκος της γλώσσας και να φτάνει μέχρι την άκρη της. Σύμφωνα με έρευνες ένα ποσοστό 10% των παιδιών εμφανίζουν κοντό χαλινό της γλώσσας. 

Ο κοντός χαλινός επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην σίτιση και έπειτα στην άρθρωση του παιδιού καθώς προκαλεί το φαινόμενο της αγκυλογλωσσίας. Η αγκυλογλωσσία ορίζεται ως την κατάσταση όπου η γλώσσα λόγω κοντού χαλινού, δεν έχει την δυνατότητα να εκτελέσει συγκεκριμένες κινήσεις όπως η προβολή της γλώσσας προς τα έξω και η ανύψωση της γλώσσας προς τον ουρανίσκο και το φατνιακό τόξο. Σε βαριές περιπτώσεις η γλώσσα δεν μπορεί να κινηθεί καθόλου. Ένα βρέφος το οποίο εμφανίζει κοντό χαλινό της γλώσσας δυσκολεύεται κατά τον θηλασμό, καθώς η γλώσσα λόγω περιορισμένης κίνησης δεν συμπιέζει ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους για να παραχθεί αρκετή ποσότητα γάλακτος. Ο θηλασμός ενός παιδιού με κοντό χαλινό της γλώσσας είναι αρκετά επώδυνος και για την μητέρα, καθώς η γλώσσα του μωρού δεν φτάνει για να καλύψει τα κάτω ούλα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της θηλής της μητέρας.

 Ο κοντός χαλινός της γλώσσας επηρεάζει την σωστή ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας και επιπλέον την άρθρωση συγκεκριμένων φωνημάτων όπως είναι το /δ/, /θ/, τα οποία απαιτούν την ικανότητα της γλώσσας για προβολή και τα φωνήματα /λ/ και /ρ/ τα οποία απαιτούν την ανύψωση της γλώσσας στον ουρανίσκο. Η αγκυλογλωσσία δεν επιτρέπει αυτές τις συγκεκριμένες κινήσεις της γλώσσας, καθώς ο κοντός χαλινός την κρατά δεμένη στο κάτω μέρος του στόματος, με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να αρθρώσει τα παραπάνω φωνήματα. 

  Συνήθως αντιμετωπίζεται με μια μικρή επέμβαση, ακριβώς μετά την γέννηση του παιδιού για να μπορεί η διαδικασία του θηλασμού να εξελιχθεί ομαλά. Σε περιπτώσεις όπου ο κοντός χαλινός εντοπιστεί σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι απαραίτητη η επέμβαση διατομής με αναισθησία. Μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη η λογοθεραπευτική παρέμβαση για εκγύμναση και μυολειτουργική αποκατάσταση των κινήσεων της γλώσσας.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς αντιλαμβάνονται τον κοντό χαλινό της γλώσσας του παιδιού, όταν αυτό δεν προφέρει τα συγκεκριμένα φωνήματα στην κατάλληλη ηλικία. Καλό θα ήταν οι γονείς να ενημερώνονται έγκαιρα για τον χαλινό της γλώσσας του παιδιού από τον παιδίατρο ή τον λογοπεδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου