Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Σιελόρροια στην παιδική ηλικία






Η σιελόρροια είναι η υπερβολική παραγωγή σιέλου, η εκροή της έξω από τη στοματική κοιλότητα και η δυσκολία κατάποσής της.
Είναι μία εικόνα που τη συναντάμε κατά τη διάρκεια που τα παιδιά βγάζουν δοντάκια, έως να ολοκληρωθεί η οδοντοφυΐα τους. Συχνά, συμβαίνει και εξαιτίας πληγών στο στόμα, λήψη φαρμάκων, άγχους κτλ.
Επίσης, θεωρείται ένα συχνό σύμπτωμα σε παιδιά με νευρολογικά προβλήματα, όπως η εγκεφαλική παράλυση, η νοητική υστέρηση, το σύνδρομο Down ή με γναθοπροσωπικές ανωμαλίες.
Επηρεάζει σε μέγάλο ποσοστό την ποιότητα ζωής των παιδιών και των γονιών τους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην ομιλία, ευπάθεια σε λοιμώξεις και αίσθημα ντροπής.
Αυτό το σύμπτωμα συμβαίνει είτε λόγω αδυναμίας ελέγχου των μυών της στοματικής κοιλότητας, είτε λόγω μειωμένου μυϊκού τόνου, είτε λόγω ανατομικών ή αισθητηριακών δυσχερειών, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται η ομιλία, η κατάποση και η αναπνοή του παιδιού.
 
Μια από τις θεραπευτικές μεθόδους είναι η στοματοκινητική διέγερση, την οποία σχεδιάζει και εφαρμόζει ο Λογοπεδικός. Η συγκεκριμένη θεραπεία στοχεύει στην σταθεροποίηση της γνάθου, στην ενδυνάμωση της κινητικότητας της γλώσσας, στην βελτίωση του κλεισίματος των χειλιών, στην μείωση της πιθανότητας αναγωγής από την μύτη και γενικά στην νευρομυϊκή ενίσχυση των στοματοπροσωπικών μυών, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία της μάσησης, της κατάποσης και της αναπνοής.

H θεραπεία που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από την αιτιολογία του προβλήματος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου