Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Τρόποι για να κάνετε τα παιδιά να σας τα πουν όλα!

Πολλοί γονείς που έχουν μικρά παιδιά, παραπονιούνται πως κάθε φορά που αυτά επιστρέφουν στο σπίτι και τα ρωτούν τι έκαναν στο σχολείο, δεν παίρνουν την παραμικρή απάντηση.



Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε να μάθετε πώς πέρασε τόσες ώρες μακριά από εσάς το αγγελούδι σας!
Μήπως όμως ο τρόπος που ρωτάτε είναι λάθος;



Να μερικές ερωτήσεις με τις οποίες θα καταφέρετε να αποσπάσετε κάπως πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις από τα παιδιά σας, προκειμένου να μάθετε τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο του σχολείου:
  • Ποιο είναι το πιο ωραίο μέρος του σχολείου;
  • Πες μου κάτι που σε έκανε να γελάσεις σήμερα.
  • Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον συμμαθητή σου θα ήθελες να κάθεσαι στο ίδιο θρανίο; (Με ποιον ΔΕΝ θα ήθελες να κάθεσαι μαζί στο θρανίο; Γιατί;)
  • Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα; (Ποιο ήταν το χειρότερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα);
  • Ποια λέξη είπε περισσότερες φορές η δασκάλα σου σήμερα;
  •  Αν τηλεφωνούσα στην δασκάλα σου απόψε, τι θα μου έλεγε για εσένα;
  • Βοήθησες κάποιον να κάνει κάτι σήμερα;
  • Σε βοήθησε κάποιος να κάνεις κάτι σήμερα;
  • Πες μου μία περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα; (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος.)
  • Πες μου κάτι που έμαθες σήμερα.
  • Ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή της ημέρας σήμερα;
  • Πότε βαρέθηκες σήμερα;
  •  Αν ερχόντουσαν εξωγήινοι στην τάξη σήμερα για να απαγάγουν κάποιον, ποιος θα ήθελες να είναι αυτός;
  • Με ποιον θα ήθελες να παίξεις στο διάλειμμα, που δεν έχεις ξαναπαίξει μαζί του;
  • Πες μου κάτι καλό που έγινε σήμερα!
  • Ποιος είναι ο πιο αστείος συμμαθητής σου; Γιατί είναι τόσο αστείος;
  • Τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να κάνεις / να μαθαίνεις περισσότερο στο σχολείο;
  • Τι νομίζεις ότι θα έπρεπε να κάνεις / να μαθαίνεις λιγότερο στο σχολείο;
  • Με ποιον συμμαθητή σου πιστεύεις ότι θα έπρεπε να είσαι περισσότερο ευγενικός;
  • Σε ποιο μέρος του σχολείου παίζεις περισσότερο στο διάλειμμα;
  • Πες μου τρεις διαφορετικές φορές που χρησιμοποίησες το μολύβι σήμερα στο σχολείο; 
  • Τι έφαγες σήμερα στο σχολείο; Τι σου άρεσε περισσότερο από αυτά που έφαγες;
  • Αν ήσουν εσύ η δασκάλα / ο δάσκαλος της τάξης, τι θα έκανες;
  • Υπάρχει κάποιος στην τάξη σου που πρέπει να μπει τιμωρία;
  • Με ποιον θα άλλαζες θέση στην τάξη αν μπορούσες; Γιατί;     


Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Eνδείξεις μαθησιακών δυσκολιών από την προσχολική ηλικία


Στο σπίτι και στο σχολείο χρειάζεται να παρατηρούμε τη συμπεριφορά του παιδιού ώστε να αναγνωρίσουμε εγκαίρως πιθανές δυσκολίες του. Ποια είναι όμως τα γνωρίσματα των πρώιμων μαθησιακών δυσκολιών;


Στο γλωσσικό τομέα, το παιδί δυσκολεύεται: στην αναγνώριση και μίμηση ήχων, στην άρθρωση φωνημάτων ή ακόμη και λέξεων, για παράδειγμα λέει «θ» αντί για «σ», «ζ» αντί για «δ», «λ» αντί για «ρ». Στην ακουστική διάκριση φωνημάτων που μοιάζουν ηχητικά , για παράδειγμα λέει «φέλω» αντί για «θέλω». Στην αναγνώριση και κατονομασία αντικειμένων της καθημερινότητας. Στην κατανόηση της σημασίας λέξεων που ακούει συχνά. Στην εκμάθηση νέων λέξεων. Στο σχηματισμό και στη χρήση ολοκληρωμένων προτάσεων που έχουν νόημα. Στην αναγνώριση πολλών γραμμάτων της αλφαβήτου. Το παιδί εκδηλώνει: παραλείψεις συμφώνων όταν εμφανίζονται σε συμπλέγματα, για παράδειγμα λέει «τένο» αντί για «τρένο». Αντιστροφές φωνημάτων ή συλλαβών, για παράδειγμα λέει «στραβός» αντί «σταυρός» .


 Στο γνωστικό τομέα, το παιδί δυσκολεύεται: στην αναγνώριση χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. στην ταξινόμηση, αντιστοίχιση και σύγκριση αντικειμένων. Στην κατανόηση της λογικής αλληλουχίας και της χρονολογικής σειράς των γεγονότων (πριν, τώρα, μετά). στην απομνημόνευση οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων (γράμματα, λέξεις, προτάσεις). Στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων (πλύσιμο χεριών πριν το φαγητό). στην οργάνωση και ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας (περνάει από το ένα παιχνίδι στο άλλο, αφήνει μια ζωγραφιά στη μέση). Στην εκτέλεση των οδηγιών του  εκπαιδευτικού.


Στον κινητικό τομέα, το παιδί εμφανίζει δυσκολίες: σε δραστηριότητες αδρής κινητικότητας ( να κατέβει τη σκάλα, να πιάσει τη  μπάλα) ή λεπτής κινητικότητας (να κόψει  με το ψαλίδι, να ζωγραφίσει εντός πλαισίου). Στο συντονισμό χεριού-ματιού (να αντιγράψει απλά σχήματα,να κλείσει το φερμουάρ). Στον προσανατολισμό στο χώρο (πάνω-κάτω, δεξιά- αριστερά, μπροστά-πίσω). Στις δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης (πλύσιμο, ντύσιμο, φαγητό, τουαλέτα).


Στον κοινωνικο-συναισθηματικό τομέατο παιδί  αγχώνεται και αντιδρά όταν αποχωρίζεται τους γονείς του. Δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις. Αποφεύγει τις ομαδικές δραστηριότητες ( τα παιχνίδια με άλλα παιδιά). Δεν ακολουθεί τους κανόνες λειτουργίας της τάξης και μπαίνει συχνά τιμωρία.  Δυσκολεύεται να δημιουργήσει και να διατηρήσει φιλίες. Δεν εκφράζει τα συναισθήματα και τη γνώμη του. Εκδηλώνει συχνά επιθετικές μορφές συμπεριφοράς. Παρουσιάζει υπερευαισθησία στην κριτική και στην αποτυχία. Γίνεται συχνά αποδέκτης πειραγμάτων και αρνητικών σχολίων από τους συνομηλίκους του.





Όταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας εκδηλώνει πολλές από τις παραπάνω μορφές συμπεριφοράς, τότε μπορεί  να εμφανίσει μαθησιακές δυσκολίες. Παιδιά τα οποία εμφανίζουν τέτοιες  δυσκολίες, έχει παρατηρηθεί ότι εγκαταλείπουν πιο εύκολα την προσπάθεια, αρνούνται τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε μαθησιακή διαδικασία ή ομαδική δραστηριότητα, δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, εκδηλώνουν διασπαστική συμπεριφορά και συχνά οδηγούνται σε σχολική αποτυχία. Κατά συνέπεια, τίθεται σε κίνδυνο η πορεία τους τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.


Όσο πιο έγκαιρα εντοπιστούν οι δυσκολίες και απευθυνθείτε στον ειδικό, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες μελλοντικής επιτυχίας του παιδιού!!!



Η "αρρώστια" όλων των μαμάδων

Κάπου, σε ένα σπίτι, εκεί γύρω από τη γειτονιά σου, ζει ένα κοριτσάκι. Το λένε Χριστιάννα. Το κοριτσάκι είχε την καλύτερη μαμά του κόσμου. Το φιλούσε και το κρατούσε αγκαλιά, σχεδόν όλη μέρα όταν ήταν μικρό.
Έπαιζε μαζί του με τις κούκλες του και του διάβαζε παραμύθια, αλλάζοντας τη φωνή της. Ακόμα θυμόταν η Χριστιάννα τις φορές που πλατσούριζαν μαζί στο μπάνιο και τα βράδια που της τραγουδούσε με τη μοναδική φωνή, μέχρι να το πάρει ο ύπνος.
Όμως, καθώς το κοριτσάκι μεγάλωνε, η μαμά του άλλαζε. Γινόταν πιο σοβαρή, και συνέχεια του έλεγε τι πρέπει να κάνει και τι να μην κάνει. Ακόμα και η φωνή της είχε αλλάξει. Το χαμόγελο σπάνια φαινόταν πια στα χείλη της και η διάθεση για παιχνίδι την είχε εγκαταλείψει. Η Χριστιάννα είχε στενοχωρηθεί πάρα πολύ και έψαχνε με το μικρό μυαλουδάκι της να βρει, τι κακό είχε βρει τη μαμά της και κάθε μέρα ήταν όλο και χειρότερα. Μάλλον θα ήταν κάποια αρρώστια, που είχε κολλήσει, και την άλλαζε τόσο πολύ.
Μετά από καιρό, παρατήρησε πως κάθε φορά που εκείνη έπεφτε και χτυπούσε, ή κάθε φορά που ήταν στο κρεβάτι με πυρετό, η μαμά της χειροτέρευε. Η ανησυχία της μεγάλωνε και γραμμές χάραζαν το μέτωπό της. Έτσι, κατέληξε πως εκείνη αρρώσταινε τη μαμά της και άρχισε να γίνεται πολύ προσεκτική. Έπλενε τα χέρια της, δεν έτρεχε στις σκάλες και σταμάτησε να ρουφάει τις μύξες της.

Όμως, όχι μόνο δεν είδε καμία αλλαγή, αλλά πρόσεξε πως και οι άλλες μαμάδες ήταν το ίδιο σοβαρές. Ίσως είχαν όλες κολλήσει την ίδια αρρώστια. Επίσης, ήταν φανερό πως όσο κι αν προσπαθούσε, δεν θα κατάφερνε ποτέ να σταματήσει να σκοντάφτει, κι ας μην ανέβαινε πάνω στα κάγκελα του σχολείου, και να κρυολογεί, ακόμα κι αν δεν έβγαζε το μπουφάν της. Είχε απελπιστεί, πώς να βρει τον τρόπο να κάνει τη μαμά της καλά;
Ένα πρωί, ενώ ήταν έτοιμοι να φύγουν για το σχολείο, η μαμά της είχε πάθει την καθημερινή της κρίση. Γύριζε γύρω γύρω και μάζευε πράγματα, έδινε κοφτές οδηγίες σε όλους και φώναζε δυνατά την ώρα κάθε δύο λεπτά. Την στιγμή που είχε σκύψει να δέσει τα κορδόνια της μικρής Χριστιάννας, όχι γιατί δεν ήξερε να το κάνει μόνη της, αλλά για να τελειώνουν πιο γρήγορα, η κόρη της έπιασε το πρόσωπο της μητέρας της με τα δυο της χεράκια και της είπε: «Τι ωραία που ήταν τότε που ήθελες να γίνεις σαν εμένα. Θυμάσαι;» και συνέχισε: «Εγώ δε θέλω να μεγαλώσω και να αρρωστήσω, όπως εσύ και οι άλλες μαμάδες.»
Η μαμά της δεν είχε χρόνο να της εξηγήσει ότι δεν ήταν άρρωστη, πως απλώς είχε τόσα να σκεφτεί και να κάνει. Πώς να περιγράψει σε ένα παιδί τι σημαίνει να είσαι μεγάλος; Πως να της πει ότι ανησυχούσε τόσο για εκείνη; Ένα δάκρυ γέμισε τα μάτια της και επάνω του γυάλισε όλη η λαχτάρα της μητέρας της να περάσει όμορφα με την κόρη της, όπως όταν ήταν ένα μικρό μωράκι στην αγκαλιά της. Όμως ο χρόνος είχε γίνει λίγος και εκείνη ήθελε να μην της λείψει τίποτα.
Ήθελε να είναι πάντα καλά. Δεν είχε καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο της στερούσε το πιο σημαντικό, τη μαμά της. Εκείνη τη φιγούρα που γεμίζει ευτυχία κάθε παιδική καρδιά. Δεν είχε καταλάβει ότι το γέλιο της μητέρας είναι πολυτιμότερο από όλους τους θησαυρούς πάνω στη Γη.
Η Χριστιάννα έβαλε το χέρι της μέσα στο δικό της και της είπε: «Μη στενοχωριέσαι, με έχεις μάθει να προσέχω και δεν θα κολλήσω ποτέ αυτή την αρρώστια, που κλέβει τα γέλια και τα παιχνίδια.» Η μαμά της έσκυψε και της έδωσε ένα φιλί στο μέτωπο για να σφραγίσει αυτή την συμφωνία μεταξύ τους και έβαλε τα δυνατά της να θυμάται πόσο όμορφα είναι να είσαι παιδί.
Από τότε, σκοπός της μητέρας της ήταν να δείξει στην κόρη της, ότι μπορεί να γίνει μεγάλη, χωρίς να χάσει την παιδικότητά της, γιατί εκεί κρύβεται όλη η χαρά της ζωής. Ακόμα κι όταν έχανε το δρόμο της, προς τον ενθουσιασμό, και απογοητευόταν από όσα γίνονταν γύρω της, αρκούσε μια ματιά μέσα στα παιδικά μάτια για να ξαναβρεί τη σπίθα, που θα κερνούσε φλόγα τη ζωή της.

Κείμενο
Έλενα Κατσαντώνη