Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού:

       Η σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού:

 

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική, συναισθηματική, σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού σας. Είναι το μέσον με το οποίο το παιδί σας θα ανακαλύψει  το σώμα του και τον κόσμο, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις του, ειδικά κατά το πρώτο έτος της ζωής του.
 Θα μάθει τι σημαίνει το κάθε πράγμα γύρω του και πως αισθάνεται όταν το αγγίζει. Τι σημαίνει ο ήχος του κάθε πράγματος ή ζωντανού οργανισμού. Τι θα συμβεί εάν σπρώξει   κάτι ή αν το τραβήξει. Θα μάθει να ανιχνεύει.
Τα βρέφη για να νιώσουν ότι επικοινωνούν μαζί σας χρειάζονται ένα χαμόγελο, μια ματιά ή ένα γέλιο. Τα μεγαλύτερα μωρά απολαμβάνουν παιχνίδια που βασίζονται στη σωματική επαφή και είναι πιο πολύπλοκα.

Με το παιχνίδι αναπτύσσεται  η ικανότητα αναπαράστασης, ο συμβολισμός, η μίμηση και  η φαντασία. Οι λειτουργίες αυτές αναγκάζουν το παιδί να επιστρατεύσει τη μνήμη του για να θυμηθεί και να συνδέσει τα γεγονότα λογικά.
Η μετάβαση από το μοναχικό παιχνίδι στο συλλογικό ή στο παιχνίδι με κανόνες,  καλλιεργεί ηθικές αξίες όπως την υπομονή στο να περιμένει τη σειρά του, τον σεβασμό προς τους φίλους του,την υποχώρηση όταν δεν μπορεί να έχει αυτό που θέλει. Μαθαίνει έννοιες όπως η συνεργασία, η αυτοπειθαρχία, το μοίρασμα. Μέσω του ομαδικού παιχνιδιού το παιδί μαθαίνει να συνυπάρχει  με τους άλλους. Καλείται να αποδεχτεί και να τηρήσει κανόνες, αφού το αντίθετο θα οδηγήσει σε κάποια «ποινή».
 Η επίδραση που ασκεί το παιχνίδι στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού είναι εξίσου σημαντική. Με τη συμμετοχή και την επιτυχία που αποκτά  μέσω του παιχνιδιού, βελτιώνει την εικόνα για τον εαυτό του, ξεπερνά τις αναστολές του, αυξάνει την αυτοπεποίθησή  του και αναπτύσσει σεβασμό για την προσωπικότητα των άλλων. Τέλος, με το παιχνίδι πολλές φορές λυτρώνεται από  καταστάσεις της καθημερινότητας  που το γεμίζουν με στρες, ένταση και θυμό.



Σκεφτείτε το παιχνίδι ως κάτι περισσότερο από χρόνο παιχνιδιού. Παιχνίδι μπορεί να θεώρηθεί οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα εμπλουτισμένη με κέφι και χαρά. Για παράδειγμα όταν καθαρίζετε το σπίτι μπορείτε ταυτόχρονα να παίζετε και κρυφτό ή κυνηγητό με το παιδί σας ή ακόμα να τραγουδάτε και να χορεύετε. Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στις δουλειές σας για να νιώσει χρήσιμο. Επίσης μιλήστε με το μωρό σας ενώ παίζετε και θα συμβάλετε στην ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων του. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τις δραστηριότητες και να ελέγχει την κατεύθυνση του παιχνιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου